29.9.24

Hiilimisjaht peale äikest ja vihma

 28. septembri hommik oli midagi rohkemat kui ainult jahiilm. Kui hakkajad tegelased enne kella kuut kohale olid jõudnud, tundus, et öine maru on taandunud ja taevas näitas selginemise märke. Jahijuhataja Kristel Hani pidas ilusasti maha hommikused infominutid ja need, kes pidid kaugemale sõitma, asusid kohe teele. 

Vaikus enne taevast ilmamürglit. Kõlavad vaid jahijuhataja sõnad.

Foto: Arne Saagpakk

Ei läinudki pikalt kui algas uus äikesemöll ja valla pääses järgmine taevane üleujutus. Aga vaatepilt oli omamoodi lummav, sest välku lõi pilvede vahel, mis tundus nende omavahelise jõuproovina. Oli võimalus näha hetke, kus pikse siksak käis täpselt puude tippusid pidi justkui tõmmates taeva ja puulatvade vahele eraldusjoont. Õnneks otsustas taevane jõud siiski jahimeestele võimaluse anda ja sellega hommik ka rahunes.

Esimese saaklooma tegi jahikülaline Indrek Loorens. Nagu meil tavaliselt kombeks ongi.

Foto: Arne Saagpakk

Pilk kaugusesse. Kaunis hommikune äikesejärgne vaatepilt. Sinna kusagile tuleb saak välja tirida.

Fotod: Kristel Hani

Kogu seltskond hingas kergendatult, sest tühjaks jäänud jahipäev oleks omaette ruineeriv olnud. Kui vähemalt üks tabatud, siis on päev täie ette läinud. Aga ei jäänud üks teiseta, ega teine kolmandata.

Madis Mets sai järgmise saagi autoriks. Nagu varemgi olnud, ei kubise jahipaigad just fotograafidest, aga täpne kütt peab lugu ka oma headest abivahenditest. Selle mõttega said need siis ka saaklooma juurde pildile sätitud.
Foto: Madis Mets

Kui esimesed saagid juba jahimajja jõudnud olid, tuli teade, et Kalle Voog on kolmanda saagi teinud. Justkui täpsustamiseks, et kolm on kohtu seadus.

Kui vajalikud tööd tehtud, läks lahti esimese hiilimisjahi saagist valmistatud toodete jaotamiseks neile, kes sellel päeval varajast ärkamist ei peljanud. Tasus ära, seda oli tunda siis kui muhelevad kütid kabanossi oma autodesse tassisid.

Kuna september on lõppemas, ootavad meid ees ajujahid. Nendega alustame 5.oktoobril. Laseme juhatusel veidike nõu pidada ja anname nendest korraldustest siis ka enne seda päeva teada.

Aga paneme siikohal veel rivisse need kütid, kes selles kuus omaette jahti pidades saaki teinud on. Ja neid tublisid tegelasi on üpris palju.
Taivo Villak 6 metskitse ja 3 hirve, Toivo Vaik 4 metskitse, üks metssiga ja hirv, Aarne Mesila 3 metskitse ja hirv, Riivo Mesila metskits, metssiga ja hirv, Jürgen Tamm metskits ja metssiga, Rain Mesila metssiga ja hirv, Madis Mets metssiga ja hirv, 2 metssiga on küttinud Henri Viskus, ühe metssea on lasknud Timo Jõeäär ja Bert Lepik. Metskitse küttimiskohustust on aidanud vähendada ka Tanel Truu ja Andres Lillemäe kumbki ühe isendiga.

Kalle arvab, et poole saagi tegijaks on poeg Meit, kes asja aitas lõpule viia. Seega, trofee kahepeale!
Foto saatis Kalle Voog

Henril õnnestus kaasa võetud püssitoe abil teha endast ja saagist selfi.

Lisame siia juurde veel tublid vabaaja üksikult või koos sõbraga metsades-lankidel-põldudel veetnud hirvekütid ja siis tõmbame septembrile joone alla. Kahe-hirve-mehed on Kalle Voog, Tiit Kuus ja Margo Annusvere. Ühe hirve on küttinud Raimund Pugi, Priit KuusTurvaldt Kuusk, Andre Pildre, Urmas Pildre ja Andero Saimre. Kui keegi soovib, võib ta erinevatest selle hooaja lugudest tegijate nimed kokku lüüa ja enda jaoks edukate küttide nimekirja teha. Aga suurem mürgel on veel ees ning päris õiged kokkuvõtted tulevad alles hooaja lõppedes.

OOTAME ÄRA AJUJAHI KÄSULAUAD, SIIS JÄTKAME!