21.10.24

Laupäev oli saagi poolest helde

Jahipäev nagu muistegi, mis algas tegusamatele varahommikuse hiilimisega. Aga juba kodust välja minnes tundus õhkkond teisem kui eelmisel korral. On äkki täna see päev, mil meile halastatakse, sest ilm oli igati soosiv ja jahimeeste jaoks meeliülendav.

Päikesetõusu järgne taevas tõotas parimat, mida ilmal jahimeestele pakkuda on.

Juba hiilijatele andis hommik ilusa saagi. Põdrapulli küttis Priit Kuus, kaks hirve - pull ja lehm - jäid maha Rain Mesila püssipaukudest. Ilmselgelt on Priidul jahijumalannaga väga head suhted, sest harva leidub päeva, millal tema toru ette saaki ei saadeta. Et mees oli valitud selle päeva jahijuhatajaks, andis see lootust rohkemaks ka teistele. Riik on läbi jahindusnõukogu meile karmid kohustused peale pannud ja need ei ole vaidlemiseks, vaid täitmiseks. Nii, et tööle, kõik see seltskond!

Rain kuulub jahimeeste nooremasse põlvkonda ja on üks kibedama käega tegijatest. Varajane ärkamine andis talle medalilootuse, mis vajab vaid eksperdi kinnitavat sõna.

Metsas käies võib saada trofee ka lihtsalt maha vaadates. Uhke kühvlipoole leidis metsast Priit. Ise kommenteeris ta asja nii, et loom tuli ootamatult suure jooksuga, sain veel sarvest haarata, aga see oli juba pea küljes lahti ning ülejäänu plagas ikka metsa. Jahimehe jutuks täitsa hea, aga samas tore teada, et meie kandis selline uhke sarvekandja elutseb.

Nüüd on paras aeg välja öelda, et päev osutus väga edukaks. Saagiks langesid üks põder ja üheksa hirve. Ei saa jätta ka kommenteerimata asjaolu, et põtrade arvukus meil erilist kosumist veel ei näita.

Vaid üks aju jäi saagi poolest tühjaks, kuid seal näitas end kopsakas metskult, kes oskas enne kütiliini seisma jääda ja kuulatada väljuvate ajajate hääli. Seista võsas täpselt niikaua kui sai võtta vastu otsuse tagasi jalutada, sest ta oli sattunud kahe ajaja vahekohta ning kraavipervel ootasid juba kütid. Tark loom, õiged ohutusalased kursused läbi teinud ja nüüd elab ta vähemalt järgmise sealse ajuni. Kui ta sel korralgi vahele jääb, sest nüüd on asi ka praktikas ära kogetud.

Paneme siia kohe rivisse kõik edukad hirvekütid. Rain Mesila tegi päeva jooksul veel kolmandagi saagi, edukad olid ka Madis Mets, Tiit Ennemuist, Janis Niit, Neeme Õige, Aarne Mesila ja Jüri Mesila. Saavutatud tulemuse tõttu võime seda päeva edaspidi mäletada ka Mesilapäeva nime all.

Neeme oli sel päeval endale ajajaks kaasanud ka poja ja tulemus oligi tehtud.

Aga päeva tuli jätkata. Järgmise aju ootusärevuses on Teet ja Pilli.

Viimases ajus oli läbi raadioeetri kuulda, et on liikumas nähtud mitut hirvepulli. See andis küttidele veidike ärevust juurde, sest liikvel olid trofeed. Ole vaid mees ja tee asi ära. Ja lasud kõlasidki, esialgu jäi tulemus veel teadmatuks. Kuni...

...kuulsime taas traditsioonilist Aarne ütlemist, et lasin küll pulli, aga vist läks mööda.

Veidike otsimist ja maha oli jäänud ka Jüri poolt kütitud trofeeloom. Sarvepaar vägev, ka tema saak ootab eksperdi arvamust, kas pronks või hõbe.

Päike kippus vaikselt latvadest allapoole vajauma, see andis märku, et on aeg viimanegi saak kokku korjata ja Jahilossi suunduda.
Selle päeva hetki jäädvustasid Jürgen, Rain, Toivo, Viivika ja Priit.

Omamoodi huvitav on siia lisada vaid fakt, et medaliootus on nii isal kui pojal Mesilal. Peale vaadates tundub, et vähemalt punktiarvuga teeb isa pojale säru. Mis medal tuleb, selgub pisut hiljem. Aga igati tööd täis ja meelikosutav päev sai. Tuleks selliseid veel.

Nüüd on aeg rääkida järgmisest ajamise päevast. Selleks koguneme 26.oktoobril kell 9.15. Seda päeva korraldab ja juhib Aarne Mesila. Nagu ikka, hakkajamaid on lubatud seniste reeglite põhjal varahommikul hiilida, kontakteerudes varasemalt jahijuhatajaga.

KOHTUME JAHIL!